Hip & happening: de Portugese Alentejo

Hip & happening: de Portugese Alentejo

Wat hebben schoenenontwerper Christian Louboutin, Madonna, Carla Bruni en de beroemde Belgische architect Vincent Van Duysen gemeen? Hun liefde voor de Portugese Alentejo. De streek groeide uit tot een van Europa’s meest hippe bestemmingen. Zo opende Louboutin er in april zijn eigen designhotel Vermelho.

Wat hebben schoenenontwerper Christian Louboutin, Madonna, Carla Bruni en de beroemde Belgische architect Vincent Van Duysen gemeen? Hun liefde voor de Portugese Alentejo. De streek groeide uit tot een van Europa’s meest hippe bestemmingen. Zo opende Louboutin er in april zijn eigen designhotel Vermelho.

De Alentejo mag dan wel de grootste regio van Portugal zijn, het is tegelijk één van de dunst bevolkte van het land en zelfs van gans Europa. Je reist er door een uitgestrekt landschap. Daar ontdek je idyllische olijfboomgaarden, authentieke dorpjes en uitgestrekte stranden. Weg van de massa, maar niet weg van alle luxe en comfort. Au contraire: de Alentejo is niet alleen rustig en stil. Het is ook een trekpleister voor alles wat mooi en exclusief is.

Melides: goed bewaard geheim

Hoewel Comporta de bekendste stad van de kust van Alentejo is – dankzij bezoekers als Madonna, Nicolas Sarkozy en Carla Bruni – steekt Melides deze hotspot stilaan voorbij. De New York Times vergeleek het kuststadje zelfs met het Saint Tropez van de jaren ’50. Grote eyecatcher in Melides is de enorme lagune die zich tegenaan het strand vleit. Al moeten de strakke villa’s met hun baanbrekende architectuur niet onderdoen.

Toch proef je hier ook van de charme van weleer. Zo duiken in de straten nog heel wat traditionele, kleurrijke huisjes op. Achter één van die lichtblauwe gevels betreed je de wereld van Vermelho, het gloednieuwe boetiekhotel van Christian Louboutin. Samen met de lokale architecte Madalena Caiado en textieldesigner Carolina Irving (ex-redactrice bij Elle Decor en Vogue Living) vulde hij de dertien eclectische kamers met bijzondere objecten van over de hele wereld. Het hotel opende zijn deuren afgelopen 1 april, overnachten kan vanaf 380 euro.

Wereldse designhotels

De Alentejo heeft veel meer te bieden en nog veel andere logeeradressen die aan Vermelho kunnen tippen. In Comporta nestelt Sublime zich tussen witte zandduinen en karaktervolle kurkbomen. Of je nu in één van de hotelkamers, suites of villa’s verblijft: ze trakteren je allemaal op dat ongelooflijke uitzicht. Zo sta je zelfs in de wellnessruimte in contact met de Portugese natuur. Ook Quinta da Comporta zet in op de troeven van de streek. Tijdens je retraite leer je er trager, bewuster en gelukkiger leven.

Herdade dos Delgados voert je naar Alqueva, een plek die wereldwijd bekendstaat om z’n waanzinnige sterrenhemel. Je logeert aan de rand van een gigantisch stuwmeer. Overdag duik je in het zwembad, laat je je in de watten leggen in de spa of loop je langs de uitgestrekte, private paden. Na zonsondergang vergaap je je aan de sterren en planeten. Ook bij L’AND Vineyards kom je ogen tekort. Condé Nast Traveller riep deze plek uit tot één van ’s werelds beste wijnresorts. Hoewel het hotel en de villa’s er strak en brutalistisch uitzien, gaan ze naadloos op in deze romantische omgeving.

Vooruitstrevende keukens

L’AND Vineyards verdient zelfs een tweede vermelding: dankzij z’n toonaangevende restaurant Viajante. De Braziliaanse architect Marcio Kogan zorgde voor een lichtrijk interieur. Daarin degusteer je lokale wijnen en de gerechten van chef José Tapadejo, die de plaatselijke gastronomie van een werelds karakter voorziet. Die filosofie past ook bij chef Jorge Peças. Op het domein van hotel Convento do Espinheiro ontvangt hij je in restaurant Divinus.

Chef José Júlio Vintém kiest dan weer voor ingrediënten die daarnet nog op het veld groeiden en nu op je bord liggen. In São Lourenço do Barrocal kookt hij uitsluitend met kraakverse, biologische streekproducten. Ook in het restaurant van Herdade Malhadinha Nova zet je je tanden in traditionele gerechten, bereid met groenten en kruiden uit de eigen tuin. Andere plekken waar je een verrukkelijke tafel reserveert, zijn Herdade do Esporão en Casa do Gadanha.

Van aardewerk tot kunst

Van beroemde celebrities tot de Romeinen en zelfs het Portugese koningshuis … heel wat vooraanstaande mensen vielen voor de charmes van de Alentejo. Dat voel je in Évora. Dit eeuwenoude stadje staat boordevol tempels en kathedralen. Die leverden Évora een plek op de UNESCO werelderfgoedlijst op. In verschillende musea dompel je je onder in de geschiedenis van de streek. Al kun je er ook naar hartenlust shoppen. Je tikt er knappe, kleurrijke aardewerkjes op de kop. Die geven het interieur van je huis een extra touch, waardoor je zelfs in je eigen woonkamer die eclectische Louboutin-stijl creëert.

Breng zeker ook een bezoek aan de vele lokale wijn-, kurk- en olijfboomgaarden. Daar geniet je van een tongstrelende degustatie. Heel wat lokale producenten pakken uit met een eigen shop. Zo neem je de sublieme smaken van de Alentejo makkelijk mee naar huis.

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid