8 Reistrends voor 2022

Sinds reizigers genoodzaakt zijn om de essentiële reisadviezen in acht te nemen, is de overload aan informatie alleen maar groter geworden. Hoe zullen we reizen in 2022? In ons inspiratiemagazine OpVakantie! brengen we maar lieft 8 reistrends aan het licht die reizen in 2022 zullen beïnvloeden.

Sinds reizigers genoodzaakt zijn om de essentiële reisadviezen in acht te nemen, is de overload aan informatie alleen maar groter geworden. Hoe zullen we reizen in 2022? In ons inspiratiemagazine OpVakantie! brengen we maar lieft 8 reistrends aan het licht die reizen in 2022 zullen beïnvloeden.

1. Nieuwe rechtstreeks bestemmingen vanuit Brussel

Al sinds 15 oktober vliegt Air Belgium rechtstreeks naar Mauritius. Maar binnenkort worden nog andere bestemmingen rechtstreeks vanuit Brussel aangevlogen. Vanaf 15 december biedt de luchtvaartmaatschappij ook directe verbindingen aan naar Curaçao en Punta Cana in de Dominicaanse Republiek.

Vanaf mei 2022 hervat de Canadese luchtvaartmaatschappij Air Transat zijn rechtstreekse vluchtroute tussen Brussel en Montréal. Aan boord van de Airbus A321neoLR reis je alvast met hun nieuwste vliegtuig. Met meer ruimte in Economy Class, 50% minder kabinegeluid en grotere individuele touchscreens. Het toestel is ook nog eens de groenste in zijn klasse.

2. Grote reisplannen waarmaken

De reiskantoren merken ook een grote vastberadenheid om de tijd die door het virus verloren ging, weer in te halen. Nu we twee jaar lang niet voluit konden reizen, willen we onze grote reisdromen niet langer uitstellen en hopen we de écht bijzondere bucketlist-reizen eindelijk te realiseren.

Een formule die in dat opzicht getipt wordt is expeditiereizen naar arctische gebieden. Naar Spitsbergen en Groenland bijvoorbeeld. Zodanig afgelegen en buiten het bereik van klassieke schepen, dat slechts weinigen de kans krijgen om die regio te bezoeken. Daarom huurt reisorganisator Asteria Expeditions het ijsversterkte schip MV Hondius volledig af in 2023. Ook toppers als Thailand en een rondreis naar Zuid-Afrika staan bij velen op de verlanglijst. De bestemmingen zijn goed bereisbaar, ideaal om verre reizen opnieuw te hervatten met Belgische specialisten zoals Travelworld en Live To Travel.

We hebben de afgelopen periode trouwens goed gespaard voor een volgende vakantie. Wanneer we onszelf goed willen verwennen, mag het al eens iets meer zijn. In het Italiaanse Ligurië is Royal Hotel Sanremo in belle-époquestijl een grote verblijftip, aan de Egeïsche Kust van Turkije raden de reiskantoren het afgelegen toevluchtsoord van Amanruya aan, uit het aanbod van luxespecialist Odysseus.

3. Opnieuw grote vraag naar vakantiehuizen

Veel Belgische reizigers herontdekten vorige zomer de vakantiehuisformule, sommigen deden dat voor het eerst. In die mate zelfs dat de vakantiewoningen van specialist Interhome zo goed als volgeboekt waren in Italië, Frankrijk, Zwitserland en Spanje. Ook voor de zomer van 2022 lijkt die tendens zich voort te zetten. Wacht dus beter niet te lang om zeker te zijn dat het vakantiehuis van je dromen nog beschikbaar is.

4. Voorkeur groene bestemmingen

Bestemmingen met een groen karakter beloven net als vorig jaar goed te scoren. Onze behoefte aan ruimte blijft groot. We willen terug naar de natuur en actief genieten in een groene omgeving. Binnen Europa is de Imagine Travel-rondreis naar het woeste en ongerepte Ierland bijvoorbeeld een grote aanrader. Voor liefhebbers van een actieve vakantie op de Azoren en Madeira, presenteren de reisagenten enkele aanbevelingen van specialist ter zake Adagio.

Verder van huis is Colombia beslist een te ontdekken bestemming. Een echt wielerland, geografisch gezegend door de Andes, met een grote verscheidenheid aan terreinen en landschappen. Uit het aanbod van Latijns-Amerikaspecialist Cosmic Travel tippen ze een mooi programma voor getrainde fietsers.

Inspiratie magazine OpVakantie! vakantie tips 2021 en 2022 03 | Corallium - Reisbureau Lennik en Gooik

5. Duurzaam reizen

Duurzaam toerisme wordt meer en meer de standaard. Naast een groene en actieve bestemming is Slovenië al jaren een belangrijke voortrekker in duurzame ontwikkeling, wat hen als eerste land ter wereld de titel Global Green Destination bezorgde. Bovendien werd Slovenië dit jaar ook verkozen tot Europese Regio van de Gastronomie. Dankzij zijn groene gastronomie, gestoeld op duurzame principes, maakt het land stilaan naam als culinaire bestemming.

Duurzaamheid is ook zorg dragen voor mensen en de lokale gemeenschap. Hotel Morabeza op Kaapverdië bijvoorbeeld, een Belgisch familiaal gerund charmehotel, maakte er tijdens de voorbije coronaperiode een erezaak van om alle medewerkers aan boord te houden.

6. Van dichterbij naar de uithoeken

Ook voor cruiseliefhebbers nemen de mogelijkheden opnieuw toe, bovendien dicht bij huis. Wie de Noorse fjorden wil ontdekken kan dat via Holland America Line met een vertrek vanuit Amsterdam. Het ongerepte Noorwegen bereik je zo al na één dag varen. Expeditiecruises zoeken het eveneens minder ver. Specialist in groene expeditiecruises Ponant biedt ook volgende zomer ontdekkingsreizen naar hun thuisland Frankrijk. Zoals expedities naar de ruwe kusten van Corsica en de kust van Bretagne met zijn vuurtorens en natuurlijke wonderen.

7. Groepsreizen met andere Vlamingen

Met Groepsreizen 50 Plus betreedt een nieuwe reisorganisatie met een beproefde formule de Belgische reismarkt. Je vindt er groepsreizen voor 50-plussers, steeds met een kleine groep gelijkgestemden uit Vlaanderen. En nadrukkelijk met Nederlandstalige begeleiding van vertrek tot thuiskomst. Voor alleenreizenden biedt de reisorganisatie bovendien de mogelijkheid voor een formule op kamerdeelbasis.

Met de chartering van volledige schepen zet deze trend zich ook door bij de riviercruises van Rivages du Monde. Te zien aan hun reizen in beperkt gezelschap (maximaal 112 passagiers) met zelfs professionele, Nederlandstalige sprekers. Op die manier kunnen reizigers genieten van een omkadering in de moedertaal, met persoonlijke assistentie aan boord en aan land.

8. Professioneel advies steeds noodzakelijker

Corona heeft bewezen dat reizen maken meer dan ooit een beroepsambacht is. Mogen we ergens wel naartoe reizen? Zowel lokaal als internationaal blijven de situaties en maatregelen veranderen. Inwinnen van correcte en up-to-date reisinformatie is onvermijdelijk geworden. Reisagenten vormen daarom een belangrijke schakel voor betrouwbaar reisadvies. Ze volgen de wereld van reizen namelijk op de voet.

En wat als je vakantie niet doorgaat? Wie zijn reis bij een erkende Belgische reisprofessional van hier koopt, kan steeds rekenen op bijstand en bescherming conform de Belgische reiswetgeving. Want ook in 2022 willen we zeker zijn flexibel te kunnen annuleren of wijzigen.

Meer reisinspiratie in ons magazine OpVakantie!

Deze en andere reisreportages lees je in ons inspiratiemagazine OpVakantie!. Van vakantiehuizen voor een onvergetelijke gezinsvakantie tot absolute tophotels om jezelf helemaal te verwennen. Van gekende vakantiebestemmingen tot verrassende aanraders, kortbij en ver weg.

Lees inspiratiemagazine OpVakantie! »

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid