8-daagse rondreis door IJsland: Eldur og Is

IJsland met Anders dan anders

8-daagse rondreis door IJsland: Eldur og Is

IJsland, een fascinerende wereld van vuur en ijs (Eldur og Is)! Tijdens deze rondreis ontdek je een hele waaier aan geothermische fenomenen, zoals geisers, warmwaterbronnen, lavavelden, fumarolen en actieve vulkanen. Maar je gaat ook op zoek naar het spectaculaire noorderlicht en maakt een sneeuwscooter tocht langs indrukwekkende ijswatervallen. Een verkenning van ’s werelds meest noordelijke hoofdstad maakt het plaatje compleet.

IJsland met Anders dan anders

IJsland, een fascinerende wereld van vuur en ijs (Eldur og Is)! Tijdens deze rondreis ontdek je een hele waaier aan geothermische fenomenen, zoals geisers, warmwaterbronnen, lavavelden, fumarolen en actieve vulkanen. Maar je gaat ook op zoek naar het spectaculaire noorderlicht en maakt een sneeuwscooter tocht langs indrukwekkende ijswatervallen. Een verkenning van ’s werelds meest noordelijke hoofdstad maakt het plaatje compleet.

In het kort

Reisprogramma

Dag 1
Brussel – Keflavik – Selfoss

Vandaag vertrekken we vanuit Brussel naar Keflavik. Na aankomst rijden we naar de lavavelden en het warmwatermeer van de Blue Lagoon dat ongeveer 800 jaar geleden ontstond na een grote vulkaanuitbarsting. We nemen uitgebreid de tijd om te genieten van het zuivere, geothermische, mineraalrijke zeewater in de openluchtspa. Daarna vertrekken we naar Selfoss voor het diner en overnachten we in het HOTEL GRIMSBORGIR. Dankzij de afgelegen ligging van het hotel is dit een ideale plaats om het noorderlicht te spotten. (D)

Dag 2
Selfoss: The Golden Circle

Na het ontbijt in het hotel vertrekken we naar de Golden Circle. Dit gebied vormt een belangrijke hotspot van geothermische activiteit. Pingvellir is de enige plaats ter wereld waar we de scheiding tussen de Amerikaanse en Europese continentale platen kunnen waarnemen. Door het uit elkaar drijven van die tektonische platen werd IJsland zo’n 20 miljoen jaar geleden omhoog gedrukt uit de Atlantische oceaan. Pingvellir is ook op historisch vlak van groot belang, want hier bevond zich de Alping, de voorloper van het eerste parlement van IJsland. Tot en met de 13e eeuw kwam de bevolking hier onderlinge geschillen beslechten, zakendoen en recht spreken. We genieten van een lichte lunch en bezoeken het Geysir geothermisch veld, waar verspreid ongeveer 30 kleine geisers en warmwaterbronnen liggen. Het water is kokend heet, wat duidelijk te zien is wanneer de zwavelgeur verspreidende stoom uit de Strokkur geiser tot 30 meter hoog de lucht in spuit. Tot slot genieten we van het uitzicht bij de spectaculaire waterval Gulfoss. Na het diner gaan we op zoek naar de perfecte locatie om het noorderlicht te bewonderen in de regio van Pingvellir. Daarna gaan we terug naar het hotel voor onze overnachting. (O,L,D)

Dag 3
Selfoss – Reykjavik

Met een heerlijk ontbijt achter de kiezen vertrekken we voor een prachtige rit langs de zuidelijke kust van IJsland, richting Vik. Onderweg houden we halt aan de Seljalandfoss en de Skogafoss, een 60 meter hoge waterval waar de Skoga rivier zich over een klifrand naar beneden stort. Volgens een lokale legende zou er een schitterende schat van goud verborgen liggen achter het sterk stromende water. We trekken naar het meest zuidelijke punt van IJsland, het kleine schiereiland Dyrholaey, voor een prachtig uitzicht. Daarna rijden we verder naar Vik, aan de voet van Mount Reynisfall, waar we lunchen en een wandeling maken op de zwarte zandstranden die zo ver rijken als het oog kan zien. Net tegenover het dorpje rijzen de zwarte lavastenen pilaren van Reynisdrangar op uit de zee. Volgens het lokale bijgeloof waren dit woeste trollen die door de zonsopgang versteend werden. Hierna keren we terug naar Reykjavik waar we onze intrek nemen in het luxueuze HOTEL APÓTEK. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 4
Reykjavik – Akureyri – Myvatn

We staan vandaag vroeg op om te ontbijten en nemen de transfer naar de luchthaven van Reykjavik voor de korte binnenlandse vlucht naar Akureyri. We reizen hierna verder oostwaarts voor een exploratie van het Myvatn Nationaal Park, waar we onder meer halt houden aan de pseudokraters van Skütustadir en het lava-labyrinth van Dimmuborgir. Aan de voet van de Námafjall berg ligt een vulkanische hotspot waar de lava heel dicht onder de aardkorst door stroomt: het geothermisch gebied van Hverir. Door de hoge concentratie van zwavel die ontsnapt uit de modderbronnen en fumarolen is hier nauwelijks vegetatie. Het resultaat is een maanlandschap met kokende modderpoelen. We lunchen onderweg in een lokaal restaurant. Daarna nemen we onze intrek in ICELANDAIRHOTEL MYVATN. Ook vandaag kunnen we met wat geluk in de regio rond het hotel het spectaculaire noorderlicht bewonderen. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 5
Myvatn: Superjeepsafari naar Detifoss

Eerst staat er een ontbijt op onze planning. Doordat IJsland geologisch gezien zeer jong is, moeten de meeste rivieren zich nog een weg door het harde basalt slijten. Dit in combinatie met aanzienlijke hoeveelheden regen en smeltwater, zorgt ervoor dat er enorm veel watervallen of ‘foss’ voorkomen op het eiland. We maken vandaag een spectaculaire tocht per superjeep naar de 44 meter hoge Detifoss die qua watervolume de grootste waterval van Europa is. Eens aangekomen trekken we onze sneeuwschoenen aan voor een tocht die ons adembenemende uitzichten biedt op de ingesneeuwde waterval. Na een lekkere lunch kunnen we ons verwarmen in de warmwaterbronnen van Myvatn. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 6
Myvatn – Akureyri

Na een uitgebreid ontbijt in het hotel maken we een tocht per sneeuwscooter om te genieten van de uitgestrekte sneeuwlandschappen in het Myvatn Nationaal Park. Na de lunch keren we terug naar Akureyri. Onderweg houden we halt aan de Godafoss, wat ongetwijfeld de mooiste waterval van IJsland is. Deze waterval ligt middenin een uitgestrekt lavaveld. Bij aankomst in Akureyri rijden we naar het gezellige en centraal gelegen HOTEL KEA. We dineren en overnachten in het hotel. Vanavond kunnen we tijdens een optionele tocht opnieuw op zoek gaan naar het noorderlicht. (O,L,D)

Dag 7
Akureyri – Reykjavik

We genieten van een uitgebreid ontbijt en rijden daarna naar de luchthaven van Akureyri voor de binnenlandse vlucht terug naar Reykjavik. We gaan de rest van de voormiddag op verkenning door ’s werelds meest noordelijk gelegen hoofdstad, die ook wel de ‘rokende baai’ wordt genoemd. Ingólfur Arnarson gaf in 877 de plek zijn naam nadat hij stoom zag oprijzen uit de hete bronnen in de omgeving. We maken een wandeling door de oude stadskern met zijn traditionele vissershuizen en bezoeken er onder andere de moderne, 20e-eeuwse Hallgrímskirkja die uittorent boven de stad. We komen ook langs de belangrijkste winkelstraat van de stad, de Laugavegur of de straat van de Warme Stenen die dankzij zijn natuurlijke vloerverwarming in de winter steeds sneeuw- en ijsvrij is. We nemen na de lunch opnieuw onze intrek in HOTEL APÓTEK. In de namiddag hebben we wat vrije tijd om zelf rond te kuieren in deze gezellige stad. Ons afscheidsdiner gaat door in een typisch lokaal restaurant en we overnachten in het hotel. (O,L,D)

Dag 8
Reykjavik – Brussel

Met een ontbijtbox op zak nemen we een vroege transfer naar de luchthaven van Keflavik. We vertrekken vanuit Keflavik International Airport naar Brussel. (O)

Inbegrepen

 • Binnenlandse vluchten in groepsklasse (economy class)
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 24.09.20)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Reisbijstandsverzekering

Niet inbegrepen

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld souvenirs)
 • Maaltijden en dranken aan boord van de internationale vluchten
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)
 • Annuleringsverzekering (4,75% van de totale reissom)

Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met ons cookiebeleid